Hoofdsponsor:
Het Montessori College en het Stedelijk Gymnasium uit Nijmegen op het WK Veldloop 2018
Delen
Advertentie

Na de mooie avond waarbij we hebben laten zien dat Nederland veel cultuur heeft gaan we een dag op pad downtown Paris.

Ik heb met de groep afgesproken bij Centre Pompidou omdat ik anders eerst naar de Generator moet om de groep te ontmoeten en daarna met de groep naar Centre Pompidou ga. Het is veel makkelijker om elkaar daar te vinden. Dit gaat dan ook vrij makkelijk. We hebben even een half uur vrije tijd om vervolgens met de groep het museum in te gaan. Eenmaal binnen gaan we richting tweede verdieping waar we ons laten onderdompelen in de moderne kunst die daar is opgesteld. Iedereen pakt het op zijn eigen manier op. Bijzonder om te zien dat de meeste atleten in het begin moeite hebben om zich te focussen op deze vorm van kunst. Als we afspreken elkaar na een uur weer te ontmoeten loopt een ieder rustig rond en zien we dat iedereen wel een stuk vindt waardoor hij/zij getriggerd wordt.

Als we de groep bij elkaar hebben spreken we af dat iedereen vrije tijd krijgt om vervolgens met elkaar naar het metrostation Cité te lopen. Vanaf hier krijgen we een rondleiding van twee studenten toerisme samen met onze twee gidsen die het zo nu en dan niet helemaal goed hebben voorbereid. Zo krijgen we een fantastisch mooi verhaal over de beste Highschool van Parijs (en wellicht Frankrijk) te horen maar dan blijkt dat we bij het verkeerde gebouw staan. Zo hebben we nog wel een paar keer een mooie ervaring.

We hebben veel gewandeld deze middag en iedereen is wel klaar voor een rustige avond. De HOD’s hebben vanavond een charity diner in het Petit Palais. Als ik terug kom in het hotel om mijzelf om te kleden blijkt Oostenrijk toch aan te sluiten bij het team waardoor er een plek vrij is gekomen op de charity avond. Ik bel Jeroen en hij besluit aan te sluiten, gelukkig heb ik nog een extra pak voor hem mee genomen.

Wat een fantastische plek om dit diner te doen en wat een bijzondere avond georganiseerd door Samuel Eto. Hij probeert met zijn stichting geld bij elkaar te halen voor schoolsport. Nu snap ik de link met de uitnodiging van de ISF om hierbij aanwezig te zijn. We delen dezelfde gedachte; probeer kinderen zo veel mogelijk in contact te laten komen met sport in school waardoor de kans dat mensen een leven lang met plezier bewegen aanwezig blijft. En wat is er dan mooier om het verband te leggen tussen de ISF en zijn stichting.

We beleven een fantastische avond, net zoals de groep die samen met Riske, Koen en Jorrit besluiten om na de wat koude boottocht over de Seine in de bar naast de Generator wat te gaan drinken. Uiteindelijk blijkt dat een ieder zo rond de klok van 03.00 uur pas het bed op zoekt.

We ontmoeten elkaar na een korte nacht weer in Sorbonne, de universiteit. Een geweldig gebouw waar we in het amfi-theater bij elkaar

komen voor een conferentie.  De meeste gezichten staan nog op slapen maar zo te horen heeft een ieder een geweldige avond gehad.

Rond de klok van 09.00 uur opent de rector de dag met een toespraak in het Frans. De meeste atleten houden zich groot maar missen na een paar minuten toch echt de inhoud van het verhaal.

Na een minuut of vijf gaat de rector gelukkig toch over in het Engels voor de meeste mensen in de zaal. Een verhaal over hoe de universiteit is verbonden met de olympische gedachten gekoppeld aan Pierre de Coubertin. En natuurlijk wordt het verband gelegd met de olympische spelen in Parijs in 2024.

Uiteindelijk sluit de hij af met de uitnodiging aan iedereen om zijn best te doen om in 2024 weer terug te zijn in Parijs op de spelen. Dat zou mooi zijn.

De directeur van de ISF neemt hierna het stokje over en probeert iedereen bij te brengen dat de ervaring die de atleten, coaches en HOD’s hebben meegemaakt de afgelopen dagen een erg bijzondere is. En dat alles in de koepel waar niet alleen kennis maar ook vooral de ervaring van het er zijn een belangrijke is.

Hierna opent de conferentie over sport en voeding waar Marie Noelle Bourgeois het woord voert over hoe het kan dat de combinatie van beter presteren, voeding en hardlopen samen komen. Belangrijke kenmerken hierbij zijn;

  • Stress
  • Je lichamelijk conditie
  • Gezondheid
  • Een gezonde omgeving (familie, vrienden en infrastructuur)

En dat alles met goede voeding omdat hierdoor al het bovengenoemde stimuleert.

Met een aantal slides laat ze zien dat goede voeding belangrijk is maar ook bijzonder is de slide waarop ze laat zien dat het drinken van fris de opbouw van je bot afbreekt, het is vergif voor je lichaam.

Vervolgens wordt er afgesloten met de voedingspiramide die we allemaal wel kennen, gelukkig met een plaatje waarop ook daadwerkelijk de producten op staan afgebeeld die we nodig hebben om optimaal te kunnen presteren.

Goed om te zien dat in de presentatie heel duidelijk wordt gemaakt hoe belangrijk voeding is om elke dag goed met je voeding bezig te zijn.

Rust en training maar vooral goede voeding zijn belangrijke zaken voor iedereen die iets wil bereiken op het gebied van sport.

Aansluitend wordt er een presentatie gegeven over de aanwezigheid van het vele plastic afval dat er jaarlijks is en dan vooral toegespitst op plastic afval in de oceaan (expedition 7e continent).

Een aantal belangrijke punten;

  • Er liggen meer dan 5 triljoen stukjes afval in de afval
  • Dat is ongeveer 250.000 ton aan afval
  • 80% is afkomstig van menselijke “fouten” op het land
  • Veel plastic afval komt via de dieren die in de zee leven weer terug in de voeding.
  • Ook bacteriën zitten al vol met plastic.

Oplossingen liggen niet in de zee maar op de wereld, vooral belangrijk is dat er onderwijs wordt gegeven over dit zeer grote probleem.

De laatste toespraak gaat over RUN ECO, het komt er op neer dat je tijdens elke training die je doet 1 stuk afval mee naar huis neemt. Via Facebook RunEcoteam of via een app kan je jezelf aansluiten bij deze groep. Aan het einde van de presentatie worden de contactgegevens gedeeld zodat zo veel mogelijk mensen aan gaan haken. Laten we dit goede initiatief hier dan ook eens promoten, contact@runecoteam.com, 0033603561429!

 

Na dit college gaan we met zijn allen op zoek naar de metro om richting stadion te gaan van FC Paris. Natuurlijk niet zonder eerst een paar foto’s gemaakt te hebben met de groep. Als we in het stadion komen staan er al een paar coaches met de letters omhoog. Jeroen heeft zich opgeworpen als teamcaptain en regelt voor zijn team dat alle oneven nummers bij hem bij de start blijven en de rest naar de overkant loopt.

Als de start klinkt zien we dat iedereen een schort aan heeft en dat er met een dienblad met daarop een beker met water moet lopen. De eerste “slachtoffers” vallen al na 5  meter omdat ze te hard van start zijn gegaan. Na 200 meter moet er gewisseld worden van schort, dienblad en beker. Binnen de kortste keren verandert de goed opgezette structuur in een puinhoop. Je ziet niet wie er aan komt lopen, je weet nog niet eens met welk team je wisselt, de andere deelnemers van het team staan tegen de lijn van baan 1 aan. Kortom een Franse periferie die compleet vast loopt. Tijdens deze run komt de ruilstroom weer aardig op gang. Als we uiteindelijk richting universiteit lopen is er niets meer uit elkaar te houden op afstand. Chinezen, Spanjaarden, Tsjechen, Luxemburgers, Nieuw-Zeelanders lopen in de mooiste oranje outfits. Dat ziet er allemaal lekker uit.

Na het eten, dat nog wel even op zich laat wachten splitten we de groep zodat ik mijn spullen in het hotel kan ophalen en morgenvroeg niet heen en weer hoef. De rest van de groep beslist later nog wat te gaan doen, waarschijnlijk is de optie shoppen degene die wordt gekozen.

Op naar de afsluitende avond later.

 

PS: mocht iemand mij willen bellen dan lukt dat nu niet omdat deze in de bus is blijven liggen. We zijn nog op zoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *